top of page

Hjortköttbullar med messmörsås, picklade kantareller, tranbär, rostad mandelpotatis

Förberedelsetid

20 Minutes

Tillagningstid

30 Hour

Portioner

4 portioner

Om receptet


Köttbullar är en klassiker i köket som uppskattas av stora som små. Här är ett recept som flirtar med skogen och som förhöjer de vilda smakerna samtidigt som det det är snabbt och enkelt att laga.

Ingredienser

  • Ca 600 g hjortköttbullar (Se recept nedan) eller Svenskt gårdsvilts färdiga hjortköttbullar 

  • 1 gul lök skivad

  • 3 dl viltfond, kalvfond eller kycklingbuljong

  • 3 dl grädde

  • 3-4 msk messmör

  • Salt och svartpeppar

  • 100 g kantareller

  • 2 msk ättika

  • 2 msk socker

  • 4 msk vatten

  • 6-700 g mandelpotatis

  • Smör och olja till stekning

  • Ca 100 g frysta tranbär

  • Hackad persilja som garnityr




Gör såhär

Steg 1


Fräs löken i en kastrull, tillsätt fonden och koka ihop till häften återstår, tillsätt grädde och koka tills såsen tjocknar.


Steg 2


Tillsätt messmör och smaka av med salt. Mixa och sila.


Steg 3


Stek eller värm köttbullarna och lägg dem i såsen.


Steg 4


Koka upp ättika, socker och vatten o slå detta över kantarellerna. Låt svalna.


Steg 5


Koka mandelpotatisen försiktigt, med skal på i saltat vatten. Låt kallna och dela eller krossa lätt, stek sedan i olja och smör tills de blir gyllene. Salta och peppra


Steg 6

Toppa med tinade tranbär, persilja och kantareller vid servering.




 

HJORTKÖTTBULLAR

Ingredienser


  • 500g hjortfärs 

  • 1 st ägg

  • 1 dl ströbröd

  • 1,5 dl vetemjöl

  • 2 msk skånsk senap

  • 1 tsk salt

  • 1 st gul lök

  • Nymalen vitpeppar, (kan byts ut till svartpeppar)

  • Smör och olja till stekning





Gör såhär


  1. Svetta löken i smör, lägg den sedan åt sidan för att svalna av något.

  2. Blötlägg ströbrödet i mjölk, låt det stå och dra åt sig vätskan i ca 10 minuter, rör om en gång.

  3. Blanda hjortfärsen med peppar och salt. Knäck i ägget i färsen, rör ihop så att färsen blir homogen.

  4. Tillsätt mjölk- och ströbrödsblandningen, vänd sist i löken och blanda hastigt runt.

  5. Rulla köttbullar i önskad storlek.

  6. Stek köttbullarna runt om i smör och olja på medelhög värme.

bottom of page