Viltkött är ett utmärkt val till nyårsmenyn. Förutom att viltkött är ett hållbart val på tallriken så är det också gott och ger en extra festlig känsla. Här är tips på nyårsmeny med viltkött.
Hjortytterfilé
Ytterfilén av hjort är en av de finaste detaljerna. Filén är perfekt att steka direkt i en panna med kryddor som passar till de tillbehör som är tänkt att vara till menyn.
Hjortstek
Ytterfilén av hjort är en av de finaste detaljerna. Filén är perfekt att steka direkt i en panna med kryddor som passar till de tillbehör som är tänkt att vara till menyn.
Tre tips för att lyckas med hjortköttet på nyår
1. Tina
Tänk på att tina köttet innan tillagning. Om du har god framförhållning kan du tina köttet i kylen över natten. Annars går det bra att lägga ut köttet på morgonen om du ska tillaga det på kvällen.
2. Laga
Se till att pannan är riktigt het när du steker köttet så att det får en fin
stekyta. Och använd alltid köttermometer, då kommer du lyckas med att få den perfekta kärnan i köttet. Vi rekommenderar att du tillagar hjortköttet så att det har en rosa kärna.
Kärntemperatur:
•Rare: 52–54 °
•Medium: 56–58°
•Medium Well: 60–62°
•Well done: 65–68°
3. Vila
Låt köttet vila 10–15 minuter innan det ska serveras. När köttet får vila stabiliseras proteinerna och mer köttsaften behålls i köttet när det sedan skärs upp.