top of page

Viltkött - En hälsosam och hållbar köttkälla

Viltkött, det vill säga kött från vilda djur som älgar, hjortar, rådjur och vildsvin, blir alltmer populärt i Sverige. Men vad är det som gör att viltköttet är ett bra val av protein på tallriken? Här är några av de främsta anledningarna till varför viltkött är en hälsosam och hållbar köttkälla.


Näringsprofil

Viltkött har en imponerande näringsprofil. Det är högt i protein, men samtidigt lågt i fett. Dessutom är det rikt på vitaminer och mineraler, som järn och zink. En portion viltkött kan ge dig en stor del av ditt dagliga intag av protein och andra viktiga näringsämnen.

Mindre tillsatser

Viltkött är oftast mer naturligt och ekologiskt än andra proteinkällor.En av fördelarna med att äta viltkött är att det oftast inte innehåller tillsatser då djuren lever i det fria och av det naturen erbjuder har de inte behandlats med någon antibiotika eller andra kemikalier och tillsatser som kan finnas i kött från mer kommersiell uppfödning.

Ekologiska fördelar

Viltkött är också en hållbar köttkälla. Genom att jaga hjortar, älgar och andra djur minskar man risken för att dessa djur orsakar skador på grödor och skogar. Dessutom är viltkött en lokal och naturlig resurs som kan hjälpa till att minska behovet av importerat kött, som ofta har en högre klimatpåverkan.

Lokalt och hållbart

Genom att äta viltkött kan man också stödja lokala jägare och bidra till en hållbar utveckling av landsbygden. Många jägare arbetar hårt för att bevara naturen, den biologiska mångfalden och säkerställa att det finns tillräckligt med vilt att jaga år efter år.

Recept och tillagning

Nu när du fått mer "kött på benen" om viltköttets fördelar är det dags att testa några nya recept! Viltkött kan tillagas på många olika sätt, allt från grytor och stekar till hamburgare och köttbullar. Här är några tips på enkla och goda rätter:Pontus Frithiofs hjortburgare med härliga tillbehör som enbärsmajonnäs och karamelliserad lök ger dig en härlig burgarupplevelse med smaker från skogen.Vardagsvilt när det är som bäst, en klassik köttfärssås med smaker från svenska skogen och det blir en fullpoängare! ⁠
Fantastiskt gott recept på viltfärsbiffar av Tommy Myllymäki.


Viltfärs är väldigt magert kött, så tillsätta gärna lite fet fläskfärs. Som tillbehör till vilt känns det naturligt att använda rotselleri och äpple, som också har sin säsong under hösten.

bottom of page