top of page

VILTKÖTT – DET ENDA HELGRÖNA KÖTTSLAG I WWF:S KÖTTGUIDE


Att välja hållbara råvaror och bra kött vid matlagning är en viktig och konkret åtgärd som man kan vidta för att hjälpa planeten. Men det är få köttslag som anses som hållbara. I WWF:s uppdaterade Köttguide är viltkött det enda köttslag som får grönt ljus i alla kategorier.


Köttguidens trafikljussystem utgår från hållbarhetsparametrarna klimat, biologisk mångfald, djurvälfärd, kemiska bekämpningsmedel och antibiotika. Årets köttguide har ställt ännu högre krav på klimat och där är viltkött det enda köttslag som får grönt ljus.


Viltkött är den mest hållbara formen av köttproduktion där djuren lever fritt i sin naturliga miljö, äter av föda från skog och mark, och är helt fritt från antibiotika. Men historiskt har det varit svårt att som konsumenter att köpa köttet.


– Vi vill tillgängliggöra viltköttet för fler än dem som jagar och sänka trösklarna för att laga viltkött hemma. Det gör vi bland annat genom att ta fram populära produkter som köttbullar, hamburgare och charkprodukter, säger Christian Gylche, VD på Svenskt Gårdsvilt.


WWF lyfter även i köttguiden att det till exempel finns studier som visar stora klimatfördelar med att välja vildsvinskött som proteinkälla.


90% lägre klimatavtryck med vildsvinskött


Tidigare i år har Svenskt Gårdsvilt även tagit fram en klimatpåverkansberäkning av vildsvinskött som visar att visar att en måltids totala klimatavtryck blir 90 % lägre där proteinet byts ut till viltkött. Klimatpåverkansberäkningen inkluderar utsläpp från jakten, transport, process och paketering av produkten.


– Vi har tagit fram beräkningen för att visa på de klimatfördelar som finns med att äta viltkött och vår ambition är att inspirera fler att välja viltkött, och hoppas att våra uträkningar ska kunna bidra ytterligare till att hjälpa konsumenterna att lättare göra klimatsmarta och hälsosamma val direkt i butiken, säger Christian Gylche, VD för Svenskt Gårdsvilt.

bottom of page