top of page

Fakta och tips om viltkött

Viltkött är mycket näringsrikt, samtidigt som det är ett fettsnålt kött. Det är också ett miljövänligt och klimatsmart producerat kött.


  • Viltkött innehåller högre halt av mineraler än annat kött, speciellt järn och zink.

  • Viltkött är klimatsmart mat, djuren betar inte på bearbetad mark och transporteras inte långt.

  • Viltkött är magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har.

  • Viltkött är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser.

  • Vilda djur föds fria, lever fria i naturen och väljer själva vad de äter.

  • Viltkött är ekologiskt i ordets rätta bemärkelse, naturligt ekologiskt!

  • Viltkött håller längre i frysen än annat kött eftersom det är så magert. Två-tre år i frysen är inga problem för en fryst rådjursstek, hjortfilé eller älgbog. Vildsvinskött är däremot lite fetare och hållbarheten är 1-2 år.

Hjort Kött från hjort är fint, smakrikt, mört och magert. Om de som föds upp i häng kan ha en mildare viltsmak beroende på vad de har utfodras med.


Ren Kött från ren har fin struktur och får sin smak från betesmarkerna. Det är ett magert kött och därför bör man tänka på att inte steka det för länge då det lätt blir torrt och trådigt.


Rådjur Precis som hjort har rådjur ett fint, smakrikt, mört och magert kött. Köttet har en lite sötma i smaken som framhävs med vissa tillbehör, t.ex frukt och bär ger en fin, rund smak och lyfter fram köttet.


Vildsvin Köttet är saftigt och har en mild, fin viltsmak. Vid tillagning bör köttet hettas upp till minst 70-graders innertemperatur (med anledning av trikiner). Därför är lågtemp ett bra tillagningssätt för att behålla köttets saftighet. Tillgången på vildsvinskött ökar i Sverige.


Älg Köttet har en fin viltsmak som går att smaksätta med de flesta kryddor. Det är magert men har en grövre struktur än renköttet. Köttets smak framhävs fint av exempelvis svamp, äpple, päron, citron och rotfrukter.

bottom of page